רפואה סינית מאופיינת בגישה הוליסטית, הרואה באדם מכלול שלם ולא אוסף של סימפטומים, ומבינה כי האדם כלול בטבע.
תזונה סינית היא אחד הנדבכים הבסיסיים והחשובים ביותר ברפואה הסינית ושמירה על תזונה בריאה ומאוזנת נחשבת לחיונית כדי לשמור בריאות תקינה. מתוך אותה גישה, הדבר הראשון שיש לטפל בו אצל אדם חולה הוא שינוי בהרגלי התזונה, המספרים הרבה על הסיבות למחלה.
קודם כל תזונה
ברפואה הסינית עתיקת היומין, היה נהוג לאבחן, קודם כל, על פי הרגלי התזונה של האדם, ולנסות לטפל בו דרך שינוי הרגלי התזונה. רק במידה ושינוי הרגלי התזונה לא יצר תגובה מספקת, היו בוחנים את האפשרות של טיפול בדרכים אחרות, דוגמאת צמחי מרפא, דיקור, טווינא, שיאצו, או כל שיטה אחרת.
לומדים מהתבוננות
חכמי הרפואה הסינים לא ידעו על חלוקת המזונות לפחמימות, חלבונים, שומנים וויטמינים, אלא התבוננו בטבע ובאדם והגיעו למסקנותיהם לאחר חקירה מתמשכת ויסודית של השפעת המזונות השונים על האדם ובריאותו. הסינים חילקו את כל הדברים בעולם לפי השתייכותם לכמה מעגלים, ובכלל זה את המזון. החלוקה הראשונה היא כמובן היין והיאנג, ההפכים המשלימים, אך ישנן חלוקות נוספות כמו החלוקה לחמשת האלמנטים – אש, אויר, מים, אדמה ומתכת. לכל אלמנט תכונות אופיניות לו והשפעה אחרת, והדבר מתבטא גם במזון שאנו אוכלים ובדרך שבה הוא משפיע על גופנו.
איזון
איזון הוא מילת מפתח ברפואה הסינית בכלל, ובתחום של תזונה סינית בפרט. הידע שנצבר במרוצת השנים אצל מומחי התזונה הסינית הוא עצום, וכולל את ההבנה המעמיקה של אופיו של כל מזון והשפעתו על הגוף. בעזרת ידע זה היה נהוג ליצור תזונה מאוזנת לשמירה על בריאות תקינה לאורך זמן, אך גם לרפא מחלות ולפתור בעית פיזיולוגיות שונות על ידי איזון התזונה, על פי חמשת האלמנטים. היום משמשת תזונה סינית ככלי טיפולי להגברת האפקטיביות של הטיפול, ולאחר השגת האיזון הרצוי נעזרים בתזונה כדי לשמר את המצב וככלי של רפואה מונעת.
עקרונות תזונה נכונה
- גוונו את המזון שאתם אוכלים.
- הקפידו לאכול בעיקר ירקות ודגנים.
- אכלו בקצב מתון, לעסו היטב לפני הבליעה.
- עדיף לאכול מזון מבושל, בעיקר בחורף.
- אין לאכול לעולם מזון קר מהמקרר.
- עדיף להימנע משתייה בזמן האוכל.